Parada MascaţilorCând încă nu eram gata cu toate chestiunile organizatorice ale asociaţiei Foto Club BANATUL MONTAN, câţiva  dintre membri fondatori am participat la tradiţionala paradă a mascaţilor, paradă care s-a desfăşurat în cadrul Fasching-ului din cartierul Celnic, din Anina. Ne-am deplasat sâmbătă, în formula Ciprian Floare, Georgian Malinetescu şi subsemnatul Petre Dalea, pentru a realiza câteva imagini de la acest interesant eveniment al etnicilor germani din Anina … şi pentru că ne-a plăcut ce am văzut (şi fotografiat), am repetat şi a doua zi experienţa.

Duminică componenţa a fost puţin schimbată pentru că din cauza altor obligaţii Georgian Malinetescu nu ne-a mai putut însoţi, dar ni s-au alăturat Flavian Savescu şi Vali Marin aşa că, în cele doua zile ale evenimentului am fost în total 5 din cei 8 membri fondatori ai fotoclubului. Se cuvine să-i mulţumim colegului nostru Ciprian Floare pentru că ne-a transportat confortabil şi în siguranţă chiar dacă de la Reşiţa la Anina nu sunt decat aproximativ 25 de km.

În cartierul Celnic din ANINA parada mascaţilor are tradiţii de peste 100 de ani. O familie frumoasă, Florin şi Sonia Kugler organizează Fasching -ul / făşangul cu ajutorul prietenilor (Alin Waldkohr, Pünkösdy Schinteie Delia, Damian George, Ioji Zima, Frida Zima, Ciubotariu Sony, fam Vidra, Ovidiu Neag, Cristina Vasahlo), doar din dorinţa de a păstra vii tradiţiile etnicilor germani din Anina … atâţia câţi au mai rămas, pentru că la ora actuală în Anina mai sunt doar 500-600 de etnici germani … noroc că de Fasching se mai întorc şi din cei plecaţi prin alte părţi (Reşiţa, Timişoara, Austria sau Germania).

Au fost două zile frumoase, în care am realizat cu toţii muuulte imagini pe care, cine doreşte le poate vedea în albumul de pe facebook. Mai multe despre Fasching-ul din cartierul Celnic din Anina, despre continuarea tradiţiilor etnicilor germani din Banatul Montan şi despre „peripeţiile” acelor două zile puteţi citi  într-un articol de pe blogul personal. 

One thought to “Parada mascaţilor din Celnic, Anina”

Comments are closed.

footer.php - fotobanat.ro