Retrospectiva anului 2015Retrospectiva anului 2015 nu poate începe fără a spune că Foto Clubul „BANATUL MONTAN” se apropie de un an de existenţă. A fost primul an aşa că retrospectiva pe 2015 poate că o să pară oarecum subţirică, dar cu toate că ne-am aflat la început de drum am reuşit să ne mobilizăm şi să organizăm câteva acţiuni reuşite.

Retrospectiva anului 2015

Una din primele acţiuni ale fotoclubului, desfăşurată chiar înainte de a finaliza toate demersurile legale de constituire, a fost participarea la „Parada mascaţilor din Celnic, Anina” – Fasching 2015 – unde timp de două zile am făcut multe fotografii interesante. Despre această acţiune puteţi citi în articolul de pe acest site sau în articolul scris de Petre Dalea pe blogul personal.

Retrospectiva anului 2015 continuă cu  primul eveniment oficial şi anume vernisajul expoziţiei de lansare a Foto Clubului „BANATUL MONTAN”, expoziţie care a avut loc Joi 26 Februarie 2015, de la ora 18:00, în holul Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa. Despre acest prim eveniment puteţi afla amănunte din acest articol.

Continuăm retrospectiva anului 2015 cu a doua expoziţie colectivă care a avut loc la sfârşitul lunii Martie, de această dată, organizată, cu sprijinul Asociaţiei pentru Cultură Urbană şi Artă Contemporană  „Metarsis”, într-un cadru mai restrâns dar deosebit de primitor, în incinta Librăriei Semn de Carte din Reşiţa, . Despre atmosfera prietenească de la acest vernisaj puteţi afla amănunte de aici.

Sâmbătă, 9 mai 2015, la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa a fost vernisată o expoziţie de fotografie a artistului fotograf Eugen Negrea, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, intitulată „EU şi CROAŢIA„. Evenimentul a fost posibil datorită membrilor Fotoclubului Banatul Montan care au asigurat partea logistică şi au marcat astfel începutul inițiativei de a invita diferiţi artişti fotografi să expună în una dintre sălile expoziționale aflate în inima Banatului Montan. La acest eveniment a fost prezentă şi Excelenţa Sa doamna Andrea Gustović – Ercegovac ambasadorul Croaţiei în România.

Pentru că ne dorim o implicare şi o reprezentare în tot spaţiul Banatului Montan, în 29 Mai 2015 expoziţia de „lansare la apa” a Foto Clubului „BANATUL MONTAN” a fost vernisată şi la Casa de Cultură din Oţelu Roşu. 

În perioada 26- 29 Iunie, de Zilele Reşiţei, Foto Clubul BANATUL MONTAN a încheiat un protocol cu Primăria Reşiţa şi a asigurat documentarea cu fotografii a tuturor evenimentelor derulate cu acel prilej. Au participat: Bujorel Purice, Petre Dalea, Georgian Malinetescu şi Flavian Savescu.

În zilele de 6-10 Iulie o parte a membrilor fotoclubului a participat la „Festivalul Internaţional De Folclor Hercules Băile Herculane 2015″. Durata festivalului a fost de 5 zile, în timpul săptămânii, dar chiar şi aşa am reuşit să fim prezenţi şi să fotografiem participanţii la festival. Au participat: Bujorel Purice – pe toata durata festivalului, Flavian Savescu – în ultimile trei zile, Vali Marin, Petre Dalea şi Evan Voinea în prima şi ultima zi, iar Denis Cordelea doar în ultima zi a festivalului. Cu acea ocazie ne-am întâlnit cu câţiva mari artişti fotografi invitaţi la acel eveniment: dl. Teodor Radu Pantea şi dl. Ovi D. Pop de la Oradea, dl. Nelu Scripciuc de la Arad şi dl. Eugen Moritz de la Cluj.

La invitaţia Asociaţiei „METARSIS” Activităţi şi Servicii  pentru Cultură Urbană şi Artă Contemporană din Reşita, în perioada 1-2 August, Bujorel Purice, Denis Cordelea şi Evan Voinea au participat şi au făcut fotografii  în Poaiana Prieteniei de la Gărâna, în cadrul manifestării numite „Sărbătoarea Gărânei/ Wolfsberg Fest”, fotografii care vor fi cuprinse într-o expoziţie la ediţia din 2016 a acestui festival montan.

În data de 08.10.2015 Foto Club BANATUL MONTAN a vernisat la Reşiţa, în incinta Muzeului BANATULUI MONTAN, cel mai prestigios eveniment fotografic din România, respectiv Salonul Internaţional de Artă Fotografică, ediţia a 19-a, salon organizat de Asociaţia Artiştilor Fotografi din România şi aflat sub patronajul acestei asociaţii precum şi a Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică – FIAP.

Spre sfârşitul lunii Septembrie 2015, în data de 25, la  orele 19,30 a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie a Salonului Naţional de Artă Fotografică „ETNOGRAFICA”, salon organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt, finanţat de Consiliul Judeţean Olt şi vernisat la Reşiţa de Foto Clubul „BANATUL MONTAN„. Vernisajul s-a desfăşurat la Centrului de Carte ,,Banatica” al Bibliotecii Judeţene Caras-Severin, aflat în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa, cu ocazia evenimentului numit „Nocturna bibliotecilor”, expoziţia aflându-se sub patronajul Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România.

Tot cu ocazia acestui vernisaj de la Casa de Cultură a Sindicatelor, Foto Club „BANATUL MONTAN” şi-a premiat câştigătorii primului concurs de fotografie organizat de FCBM pentru liceenii din Reşiţa. Deşi nu au fost mulţi participanţi s-au strâns totuşi 31 de fotografii din care juriul a ales şi i-a premiat pe următorii tineri  pasionaţi de arta fotografică: Anca Ţofei – medalia de aur, Chiru Cristian-Răzvan – medalia de argint, Popa Florina Nicoleta – medalia de bronz, Raul Chirilă şi Anca Ţofei – menţiuni).

Pe lângă expozitii de fotografie, de-a lungul anului 2015, au mai fost organizate diverse ture foto la care au participat cei care au fost disponibili. Una dintre ele a fost făcută în toamnă (25 oct. 2015) în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, unde au fost fotografiate Cascada „La Vaioagă”, Lacul Ochiul Bei şi câteva peisaje de toamna prin pădure. Au participat: Flavian Savescu, Cristian Nicola, Petre Dalea şi Andrei Morariu.

Un alt moment important, demn de a fi inclus în  Retrospectiva anului 2015 a fost tura foto făcută pe „Semeringul Bănăţean  în 06-07 noiembrie,  adică o călătorie cu trenul pe cea mai veche linie de cale ferată montanăde ecartament normal, de pe teritoriul României, Oraviţa – Anina. La această acţiune, pe lângă Flavian Savescu, Bujorel Purice, Petre Dalea, Daniel Puşcău şi Evan Voinea, membri ai  Foto Clubului „Banatul Montan”, au fost invitaţi şi artişti fotografi de la alte fotocluburi din ţară. Am avut plăcerea de a-i avea alături de noi pe dl. Mircea Anghel, AFIAP, preşedintele Foto Clubului „Mihai Dan Călinescu” din Craiova, dl. Nelu Scripciuc, AFIAP, EAAFR, preşedintele Foto Clubului „Pro Arad” şi vicepreşedintele acestui foto club, dl Andra Călin, d-na Adela Rusu, AFIAP şi dl. Ovi D. Pop, AFIAP, ambii membrii ai Fotoclubului „Nufărul” din Oradea.

Miercuri, 04.11.2015, ora 18,00 a avut loc vernisajul expoziţiei Foto Club BANATUL MONTAN se prezintă expoziţie colectivă la care au expus lucrări şi membrii care ni s-au alăturat pe parcursul anului 2015: Nicolae Dimitrie Vlădulescu, Andrei Morariu, Cristian Nicola, Evan Voinea şi Dennis Cordelea.

Ultimul eveniment inclus în Retrospectiva anului 2015 a avut loc în 12 Decembrie 2015 la iniţiativa lui Daniel Puşcău. A fost invitat artistul fotograf George Grădinaru şi modelul Ela Grădinaru pentru un workshop despre fotografia nud şi portret. La acest workshop pe lângă Daniel Puşcău au mai participat: Flavian Savescu, Georgian Malinetescu şi Cristian Nicola.

În vara anului trecut Foto Club „BANATUL MONTAN” s-a afiliat la Asociaţia Artiştilor Fotografi din România. Dacă doriţi să fiţi la curent cu activităţile Foto Clubului „BANATUL MONTAN” ne puteţi urmări pe pagina de facebookpe contul sau pagina de Google Plus sau pe Twitter.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

footer.php - fotobanat.ro